کتاب ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای معلولین (طراحی معماری)

ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد معلول جسمی-حرکتی (نشریه ۲۴۶ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور)

ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای معلولین جسمی-حرکتی مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، مهمترین دستورالعمل موجود برای مناسب‌سازی شهرها و ساختمان‌های دولتی، عمومی و خصوصی در ایران است.

نخستین ویرایش این ضوابط در سال ۱۳۶۸ تصویب شده; نسخه دوم در سال ۱۳۷۸ بازنگری شده و در سال ۱۳۸۱ توسط دفتر امور فنی و تدوین معیارهای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در نشریه شماره ۲۴۶ به تمامی دستگاه‌های اجرایی، مشاوران و پیمانکاران رسماً ابلاغ شده است. ویرایش سوم این ضوابط نیز به سرپرستی مهندس شعله نوذری در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در حال تدوین و انتشار است.

از آنجا که تمامی افراد جامعه در استفاده از تسهیلات و امکانات عمومی دارای حقوق یکسان هستند و برای شکوفایی استعدادها، باید امکانات به صورت مساوی در اختیار آنها قرار گیرد و با توجه به اینکه برخی افراد بنا به دلايل طبیعی و یا پیامدهای ناشی از جنگ تحمیلی و به خاطر حفظ آرمانها و ارزشهای اسلامی بخشی از توانایی خود را از دست داده و دارای معلولیت جسمی-حرکتی می باشند، لازم است ساختمانهای عمومی، اعم از دولتی و خصوصی، با فراهم نمودن تسهیلات معماری و شهرسازی، برای این افراد مناسب سازی شوند.

در این راستا،

سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در سال ۱۳۶۳، اقدام به انتشار مجموعه طراحی مسکن برای اشخاص دارای معلولیت (نشریه شماره ۸۴) نمود. همچنین در سال ۱۳۶۸ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای معلولین جسمی-حرکتی را تهیه و به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران رسانید که این مجموعه در سال ۱۳۷۳ با تشکیل کمیته ای متشکل از نمایندگان دبیرخانه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران، سازمان بهزیستی کشور، بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی، وزارت کشور، شهرداری تهران، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و تعدادی از اعضاء هیئت‌علمی دانشگاه‌ها رسماً موردبازنگری قرار گرفت و در تاریخ ۷۸/۹/۲۱ متن نهایی به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران رسید.

هدف از انتشار مجموعه یادشده، فراهم نمودن تسهیلات لازم برای افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی بوده است، به‌نحوی‌که با مناسب‌سازی فضاهای شهری و محیط‌های داخلی اماکن عمومی، حرکت این افراد بدون نیاز به کمک دیگران صورت گیرد.

 

فهرست کتاب:

پیشگفتار

آیین‌نامه اجرایی

تعاریف پایه

فصل اول: ضوابط شهرسازی برای افراد معلول جسم-حرکتی

۱ ضوابط طراحی فضای شهری

۱-۱ پیاده‌رو

۲-۱ پل‌های ارتباطی بین پیاده‌رو و سواره‌رو

۳-۱ رامپ جدول

۴-۱ محل عبور عابر پیاده در سواره‌رو

۵-۱ توقفگاه

۶-۱ تجهیزات شهری

۲ ضوابط طراحی فضای شهری

۱-۲ پیاده‌روهای موجود

۲-۲ پل‌های ارتباطی بین پیاده‌رو و سواره‌رو موجود

۳-۲ محل خط‌کشی عابر پیاده

۴-۲ پارکینگ‌های عمومی

۳ ضوابط مناسب‌سازی محیط‌های شهری موجود برای افراد معلول

فصل دوم: ضوابط معماری برای افراد معلول جسم-حرکتی

۴ ساختمان‌های عمومی

۱-۴ عناصر مشترک در کلیه ساختمان‌های عمومی

۲-۴ ضوابط خاص کاربری‌ها

۵ ساختمان‌های مسکونی

پیوست یک: دسته‌بندی سختمان ها و فضاهای عمومی

پیوست دوم: دلیل انتخاب صندلی چرخدار

منابع و مأخذ

 

دیدگاهتان را بنویسید