كوويد-١٩ و طراحي خانه

نسیم رحمانی

Covid-19 and Home Design

Nasim Rahmani

شاید هیچکس فکرش را هم نمی کرد در قرن 21 و در جهانی که علوم پزشکی به پیشرفت بالایی رسیده است، برای مهار بیماری کرونا باید در خانه ماند. در همین روزها تقریبا نیمی از مردم جهان برای مهار و درامان ماندن از این بیماری در خانه های خود مانده اند. خانه به عنوان فضای زندگی، جایی است که بیشترین اوقات روزانه ما را به خود اختصاص داده و از این رو طراحی آن، اهمیت ویژه ای دارد و این موضوع در این مواقع که ما به طور مستقیم در خانه هستیم، اهمیتش دوچندان می شود.

طبق گفته جان لنگ” طراحان باید محیط هایی را به وجود بیاورند که به بهترین وجه بتواند نیازهای افراد استفاده کننده از آن را تامین کند. همچنین باید به کاربردهای دراز مدت محیط توجه داشت و با طراحی در سطوح خلوت و جمعی، هنجارهای فرهنگی مردم را تامین کند و نیازهای اساسی مردم باید بر اساس سلسله مراتب پیشنهادی مازلو تامین شود. “

 طراحان باید به گونه ای به این پرسش پاسخ دهند که چگونه می توان خانه ای طراحی کرد که ایده های طراحی خلق شده بتواند نیازهای انسان را تامین کند. با اینکه امروزه خانه های ما روز به روز کوچک و کوچکتر می شود چالش ما این است که این فضاهای کوچک را چگونه طراحی کنیم تا حس خوبی به افراد درون منزل منتقل شود. بیشتر ما فراموش می‌کنیم که بهره‌مندی از نور طبیعی و نور روز یا خورشید نعمت بزرگی برای روشنایی بخشیدن به خانه‌های ما است و باید بیشترین استفاده را از این نعمت خدادادی و رایگان ببریم و از ابزارهای دیگر در راه تکمیل این راه بهره ببریم.

مهمترین جنبه ها در طراحی معماری فضاهای داخلی، پنجره و سطوح دیوار وکف است. کیفیت روشنایی فضاهای داخلی و نحوه ی توزیع مناسب نور در فضاهای پر و خالی، موجب تقسیم بندی صحیح فضاهای داخلی می شود. از جمله معیارهای نورپردازی طبیعی می­توان به بهره مندی از نور خورشید و جهت قرارگیری فضاها در جهات جغرافیایی و موقعیت نورگیرها اشاره کرد.

اولین نکته در استفاده از نور طبیعی مقدار مناسب نور است که استانداردی برای آن تعریف می‌شود. فضاهای باز، نور و هوای کافی برای فضاهای بسته را تامین می کند و این نور طبیعی قابل دسترسی در یک فضا، بستگی به میزان روشنایی دارد که از پنجره وارد فضا می­شود.

از طرفی موقعیت قرارگیری فضاهای داخل خانه در جهات جغرافیائی مختلف نشان می­دهد که بیشترین نور وارد شده به فضاهای رو به جنوب و بعد از آن فضاهای رو به غرب و شرق و در آخر فضاهای رو به شمال است.

توزیع نور باید به صورت متوازن و کافی برای فضاهای داخل خانه در نظر گرفته شود. نورگیرها هم نقش مهمی در روشنایی فضاهای تاریک داخلی دارند و با توجه به عمق فضا و ارتفاع پنجره، نور کافی و لازم جهت روشنایی را فراهم می آورند.

نورپردازی طبیعی مناسب باعث می شود فضا بزرگتر از اندازه ی واقعی به نظر برسد. با پایان یافتن روز و غروب آفتاب باید به سمت نور دهنده‌های مصنوعی در خانه رفته و آن‌ها را جایگزین نور روز کنیم. مطمئنا نورپردازی خانه کوچک در روز کم هزینه‌تر از شب است. با توجه به این که در طراحی خانه های کوچک ، محدودیت‌های زیادی به دلیل کوچکی فضا رو به روی شما قرار می­گیرد، اما با رعایت نکات بالا می‌توانید با تغییری کوچک، فضایی بزرگتر بدست آورده و با خلق حرکتی ساده، فضاهای زیبا و آرامش بخش را به وجود بیاورید. پس با انتخاب صحیح، روشنایی خانه و محیط زندگی خود را دگرگون سازید.

اگر سؤال یا نظری راجع به كوويد-١٩ و طراحي خانه دارید در بخش نظرات با خانه هنر و معماری اُرچین مطرح نمایید تا به آن پاسخ دهیم.

تحریریه خانه هنر و معماری اُرچین

نسیم رحمانی

دیدگاهتان را بنویسید